Stránky

štvrtok 5. januára 2012

Ako používať éterické oleje

Éterické oleje účinkujú jednak na psychyckej úrovni kde navodzujú stav uvoľnenia a zvyšujú koncentráciu, ale majú aj rôzne liečivé účinky. Ničia baktéerie, vírusy, plesne, rozpúšťajú hlieny, ukľudňujú sliznice, posilujú imunitu i tlmia bolesť. Bežne sa éterické oleje používajú do odparovacích aroma lámp, difúzerov alebo sa kvapkajú na keramiku. Stačí pár kvapiek 2-3 a rozvonia Vám celá miestnosť.

 Menej ľudí už vie, že si môžu doma podľa svojej fantázie a potreby pripraviť rôzne unikátne kozmetické výrobky s ich obľúbených éterických olejov. Nižšie je uvedená tabuľka zobrazuje v akom pomere miešať éterické oleje so základom kozmetického prípravku. Ako základ môžete použit rastlinné oleje , neutrálny krém či gél.


Doporučené koncentrácie éterických olejov v rôznych prípravkoch
Typ prípravku Počet kvapiek na 50 ml základu
do 1 roku 1-5 rokov 5-10 rokov 10-14 rokov dospelý
Masážny olej 1 2-4 6-9 9-15 20-30
Telový krém Sprchovací olej 1 2-4 4-5
Regeneračný olej Pleťový krém Pleťová maska 1 1-2 3-5 5-8 8-15
Počet kvapiek na 10 ml základu = na jedno kúpanie
Kúpeľ 1 1-2 2-4 4-5 5-10

 Uvedené počty kvapiek platia pre upokojujúce éterické oleje. Pri použití dráždivých éterických olejov, ako sú klinček, škorica, tymiánu, elemi, vavrín, zázvor, paprika alebo čierne korenie, znížte počet kvapiek podľa citlivosti Vašej pokožky.

Nezabúdajte, že niekedy je menej viac a to platí nielen o množstve pridávaného éterického oleja , ale aj o počte rôznych druhov, ktoré použijete v jednom prípravku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára