Stránky

pondelok 2. mája 2011

Červený palmový olej - Carotino

Red Palm Oil(RPO) Spoločnosť Nobilis Tilia ponúka rastlinný olej Carotino  vyrábaný patentovanou technológiou spoločností Carotino v Malajzii. Za dobu, ktorú firma Nobilis Tilia olej ponúka, prešiel z hľadiska estetického a zdraviu prospešného niekoľkými podobami. Najskôr pri nižšej teplote tuhol, potom bol číry aj pri nižších teplotách a nakoniec zmiešaný s olejom repkovým. Nakoniec sme sa vrátili ku kvalite pôvodnej, ktorá je síce hendikepovaná nižšou estetickou hodnotou - tuhnutím, avšak je prínosom pre naše zdravie.
Carotino – Červený palmový olej sa vyrába z plodov palmy olejnej a jeho červená farba je spôsobená prirodzene vysokým obsahom karoténov v plodoch. Práve farbou a obsahom karoténov sa Carotino líši od ostatných olejov, vrátane klasického palmového oleja. Uchovanie vysokého obsahu karoténov v oleji je dosiahnuté patentovo chráneným postupom molekulárnej destilácie. Firma Carotino je jedinou firmou na svete, ktorá Carotino komerčne vyrába. Carotino je olej neobsahujúci cholesterol (cholesterol free), nepochádza z geneticky modifikovaných organizmov (non GMO origin), neobsahuje trans izoméry mastných kyselín (trans free), ktoré vznikajú pri stužovaní olejov, nebol chemicky rafinovaný a neobsahuje žiadne umelé a syntetické aditíva. Tieto vlastnosti je možné nájsť aj u niektorých ostatných jedlých olejov, ale Carotino navyše:
  • Obsahuje vysoký podiel prírodných karoténov (beta - karotén, alfa - karotén), ktoré zvyšujú jeho nutričnú hodnotu a dávajú mu atraktívne červené sfarbenie.
  • Obsahuje vysoký obsah vitamínu E, najmä vo forme tokotrienolov, ktoré patria medzi najúčinnejšie prírodné antioxidanty.
  • Obsahuje vyšší podiel prírodných (cis) nasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny palmitovej, ktoré zvyšujú jeho tepelnú odolnosť pr i smažení a fritovaní.
Z hľadiska nutričných hodnôt a fritovacích vlastností predstavuje Carotino – Červený palmový olej vrchol medzi rastlinnými olejmi.

Čím sa líši červený palmový olej Nobilis Tilia od ostatných jedlých olejov?

Je tu celý rad dôvodov prečo sa rozhodnúť pre Carotino vo vašej kuchyni. Je to olej, ktorý nielen dobre chutí, ale je tiež veľmi prospešný pre vaše zdravie. Jednou z obrovských výhod varenia s Carotino je to, že aj po zahriati nestráca zdraviu prospešné prírodné látky. Červený palmový olej je bohatým zdrojom prírodných karoténov. Je 15x bohatším zdrojom karoténu ako mrkva a 50x bohatším zdrojom ako paradajky. Červený palmový olej je tiež najbohatším prírodným zdrojom veľmi účinnej formy vitamínu E - tokotrienolov. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o vita- míny rozpustné v tukoch, je ich príjem vo forme oleja biologicky efektívny. Jedna polievková lyžica Carotino poskytuje viac alfa a beta karoténu a vitamínu E ako je odporúčaná denná dávka.

Čo sú tokotrienoly?

Tokotrienoly predstavujú "super" antioxidanty zo skupiny vitamínu E. Lekárske výskumy ukázali, že tokotrienoly môžu znižovať "zlý" cholesterol, zabraňovať nežiadúcemu zrážaniu krvi a arterioskleróze a tým znižovať riziko srdcového infarktu. Tokotrienoly môžu neutralizovať voľné radikály a spomaľovať tak procesy starnutia.

Čo je to trans free?

Palmový olej resp. RPO je prirodzene polotekutý olej a pre niektoré aplikácie (napr. výroba margarínov) teda nevyžaduje stužovaní, tak ako tzv mäkké rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, sójový). Stužovanie tukov vedie k vzniku neprirodzených trans izomérov mastných kyselín, ktoré môžu zvyšovať hladinu "zlého" cholesterolu v krvi. Paradoxne konzumácia stužených rastlinných olejov tak môže viesť k opačnému efektu, než ktorý je pre rastlinné tuky deklarovaný. Vzhľadom k vyššiemu obsahu nasýtených mastných kyselín, ktorý je typický pre všetky druhy palmového oleja, má tento olej Nobilis Tilia tendenciu tuhnúť pri nižších teplotách. Toto tuhnutie sa prejavuje zákalom pri teplote 18 ° C a kryštalizáciou pod touto teplotou. Tento zákal nie je na závadu. Je len prejavom chemického zloženia a fyzikálnych vlastností palmového oleja a zároveň daňou za jeho vysokej nutričnej a kulinárske vlastnosti.Ak je olej uchovávať pri izbovej teplote nad 20 ° C, tento zákal sa neprejavuje. Zmizne tiež po zahriati oleja. Vyšší podiel nasýtených mastných kyselín zvyšuje tepelnú odolnosť oleja pri fritovaní.
zdroj: [TILIA AROMATICA jeseň 2010]

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára