Stránky

pondelok 16. januára 2012

Ako vonia skutočná kvetová voda

kvetové vody Nobilis Tilia

Skôr ako začnete čítať, je potrebné si uvedomiť, že kvetová voda nie je to isté čo pleťová voda s éterickým olejom. Niektoré firmy nazývajú pleťové vody kvetovými a to spôsobuje chaos. Prečo skutočná kvetová voda nie vždy vonia rovnako ako príslušný éterický olej? Jednoducho preto, že tieto "vonné vody" vznikajú ako vedľajší produkt výroby esenciálnych olejov - destilovaním vodnou parou a neobsahujú celé spektrum éterického oleja. Éterické oleje sa navonok správajú ako látky lipofilné - tuky milujúce, čiže látky rozpustné iba v olejoch. Avšak spomínaná lipofilita nie je ostro ohraničená. Sú totiž niektoré molekuly, ktoré tvoria súčasť chemickej skladby esenciálnych olejov, ktoré sú ochotné sa za určitých podmienok rozpúšťať aj vo vode. Medzi tie ochotné molekuly patria napríklad terpény, ktoré tvoria podstatnú časť olejov v ihličnanoch. Znamená to teda, že pri výrobe esenciálnych olejov dochádza k rozpúšťaniu určitého podielu chemického komplexu molekúl do vody a vznikne tak kvetová voda. Je to akési homeopatické množstvo esenciálneho oleja homogénne rozpustené vo vode.


Kvetové vody, sú veľmi cenné z hľadiska liečebného aj estetického. Liečebný aspekt spočíva vo vnútornom užívaní a vonkajšej aplikácii kvetových vôd pri rôznych ochoreniach. Literatúra uvádza napríklad angínu, chrípku, astmu, Crohnovu chorobu, vírusovú hepatitídu, vysoký krvný tlak, ekzémy, mastnú pokožku, alergiu kože, celulitídu, obezitu, svalové kŕče, artrózu, vyskočenú platničku a v neposlednom rade ochorenia psychické. Estetický aspekt je potom sprostredkovaný príjemnou vôňou kvetovej vody a má mnoho využití v kozmetickej starostlivosti o pokožku v podobe vlasovej alebo pleťovej vody.

Ako je však možné, že kvetová voda Nobilis Tilia nevonia presne ako éterický olej? Na to je jednoduchá odpoveď. Ako je na začiatku uvedené, do vody sa pri výrobe éterického oleja uvoľňuje len minimálny podiel spektra iba niektorých chemických molekúl éterického oleja . Preto je výsledná vôňa, pre niekoho podstatne, pre iného menej, odlišná. Napríklad u levanduľovej kvetovej vody sa k charakteristickej vôni levanduľového oleja pridáva nádych príjemnej vône čerstvo vysušeného sena. Môže sa tým čiastočne zmeniť estetický dojem v porovnaní s éterickým olejom z levandule lekárskej, nie však liečebný účinok. Toto sa týka všetkých éterických olejov a kvetových vôd, z nich vyrobených.

Vzhľadom k tomu, že sú kvetové vody pre aromaterapiu tak dôležité, objavujú sa v ponuke celého radu spoločností, ktoré sa týmto odborom zaoberajú. V súvislosti s dopytom po produktoch s čo najväčším podielom BIO surovín slabo konzervovaných, ponúka spoločnosť Nobilis Tilia ako jedna z mála, ak nie jediná na českom a slovenskom trhu, kvetové vody nekonzervované. Pri tomto prístupe je potrebné zaviesť dôkladnú kontrolu prípadného mikrobiologického znečistenia dodávanej suroviny, a to ako pri nákupe, tak v priebehu skladovania. V prípade zistenia nežiadúcich mikroorganizmov je nutné takú kvetovú vodu vyradiť.

Akákoľvek manipulácia so surovinou potom vyžaduje dodržanie prísnych hygienických podmienok. Plnenie kvetových vôd sa deje cez systém sterilných mikrofiltrov a v sterilnom prostredí laboratória. Všetky tieto opatrenia sú dosť finančne náročné, napriek tomu spoločnosť Nobilis Tilia usiluje o udržanie priaznivých cien s ponukou vysoko kvalitných kvetových vôd.

Použitá literatura : Lydia Boston, Guénolée Dietz, L´Hydrolatoterapie, Edition Amyris, 2005 zdroj: Nobilis Tilia, www.nobilis.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára