Stránky

utorok 17. júna 2014

Chleba z ražného kvásku - alebo jednoducho Kváskový chlieb

Nebudem dlho chodiť okolo horúcej kaše, na rovinu Vám poviem, že kváskový chleba je super. A upečiete ho za 30 minút. No neznie to  úžasne. Všetko povedané je pravda :) ale je tu malé ale.





V prvom rade musíte mať živý ražný kvások. Koho hneď napadlo, že kvások urobí z kvasníc, cukru a mlieka, tak toto rozhodne na mysli nemám. Kvasnice(droždie) nie sú kvások. Správny ražný kvások obsahuje síce aj kvasinky podobné aké sú v droždí, ale flóra ražného kvásku je podstatne rozmanitejšia a sú tam aj rôzne baktérie, ktoré sa podieľajú na pomalom kvasení a štiepení bielkovín, čo dodáva kváskovému chlebu charakteristickú chuť i odolnosť voči plesni. Kváskový chlieb ,okrem toho že je chutný, je aj zdravší, ako rýchlo kvasené pečivo a ľahšie stráviteľný :)

Ale dosť teórie :) poďme nato. Čo budeme potrebovať.
  • 300 g  ražného kvásku 
  • 300 g hladkej múky
  • 120 g vlažnej vody
  • 1,5 PL oleja (odporúčam olivový)
  • 1,5 ČL soli
  • 1,5 ČL rasce
  • 2 ČL cukor
300g ražného kvásku si pripravíme zmiešaním  150 g ražnej múku, 150 g vlažnej vody a jednej  lyžičky živého ražného kvásku. A teraz to príde. Všetko poriadne premiešame, zakryjeme fóliou a necháme 12 hodín kvasiť pri izbovej teplote. Nie nepomýlil som sa :) Chlebík sa síce pečie len 30 minút, ale príprava si vyžaduje niekoľko hodín. Nič namáhavé, len treba čakať :)

Po 12 hodinách pokojného kvasenia, bude kvások vláčny a bublinkatý. Pekne sa rozprestrie po nádobe a niekoľkonásobne zväčší svoj objem.

Teraz je ten správny čas odobrať lyžičku či dve na budúci chlebík. Odobratý kvások vám v pohárik zakrytom alobalom vydrží v chladničke naozaj dlho :)
Pred pár dňami som piekol z kvásku čo tam bol niekoľko mesiacov a chlebík ako lusk :)


Konečne ideme zamiesiť cesto na chlebík. Do pripravenej múky dáme rascu, soľ, cukor. Jemne premiešame a pridáme pripravený kvások,  vodu a olej :)

Všetko miešame miešame, až je cesto kompaktné a prestáva sa lepiť na nádobu. Ak sa príliš lepí, pomôže troška múky (lyžica, dve), aby sa nám ľahšie miesilo.



Po pár minútach je hmota kompaktná a pripravená na ďalšiu fázu :)
Ak na olej zabudnete, ako sa to mne sem tam stáva, je ho možné pridať aj do už zamieseného cesta, ale je to namáhavejšie - preto nezabúdať.

Nie nie, piecť ešte neideme.



Ďalšia fáza je opäť oddychová, pre vás i pre chlebík. Cesto v tvare gule dajte na pomúčený plech, alebo papier na pečenie. Osobne ale odporúčam silikónovú formu :) je naozaj skvelá, chlieb sa nepripečie a krásne do chrumkavá sa upečie aj zospodu.

Piekol som aj na plechu, aj na papieri, aj v skle - silikón je naj - aj keď prírodný moc nie je :)

Po 5-6 hodinách je chlebík pripravený na pečenie.


Vyhrejeme si rúru na 200-220 stupňov - horný dolný ohrev, prípadne ventilátor. A nakysnutý chlebík 
pečiem spomínaných 30 minút :)  po 30 minútach chlebík vyberieme a hneď ho potrieme pierkom studenou vodou. Ostane krásne lesklý :) tento na foto potretý nebol. Potom chlebík aspoň 20 minút nekrájame a necháme ho pod čistou utierkou. To preto aby sa nám stabilizovala voda v chlebíku a nevyschol :)




Pozornejší si všimli, že chlebík po kvasení už nemiesim, je to schválne :) Takto sa Vám chlebík vždy vydarí :)

Možno Vás teraz napadlo, a kde zoberiem tú lyžicu živého kvásku? No predsa z predošlého kvásku :)  A odkiaľ zoberiem ten? :)  No od kamaráta, alebo si ho jednoducho vyrobíte, ale o tom nabudúce - možno zajtra. Dnes mám písania už dosť. :)

Ak sa článok páčil, dajte o ňom vedieť Vaším priateľom :)
Dobrú chuť.



Návrat k prírode, nielen o prírodnej kozmetike :) 
Ak poznáte nejaké tradičné, staré a zdravé recepty, návody, podeľte sa s nami o ne.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára