Stránky

utorok 30. októbra 2012

Recepty od babičky alebo ako si vyrobiť liečivý olej

Lúhovanie rastlín v olejoch a tukoch je tradičný postup ľudového liečiteľstva. Veľmi známym je nechtík lekársky a po domácky vyrobená nechtíková masť, kde liečivú bylinu naložíme do bravčovej masti. V priebehu lúhovania sa do rastlinného oleja uvoľňujú bioaktívne látky a taktiež silice.


Ako základ použijeme čerstvé panenské rastlinné oleje od Nobilisu, napríklad slnečnicový, sezamový alebo olivový. Rastliny necháme vopred zavädnúť, aby stratili prevažnú časť vody. Čím viac vody rastlina obsahuje, tým dlhšie ju sušíme. Obvykle 3 až 5 dní. Doporučuje sa do základu pridať cca 0,5% vitamínu E, prípade panenský olej z pšeničných klíčkov, ktorý je prírodným zdrojom tohto vitamínu, v množstve cca 10%. Obe zložky plnia funkciu antioxidantu, ktorý predlžuje trvanlivosť produktu. Pripravené rastliny vložíme do sklenenej misky, zalejeme olejom a vystavíme na priame slnko najmenej na 3 týždne. Denne starostlivo premiešavame obsah. Po uplynutí uvedenej doby precedíme výluh cez sitko a uskladníme na chladnom mieste v tmavej sklenenej nádobe, ktorú dobre uzatvoríme.

Ľalia biela

Olej z ľalie bielej patrí medzi tradičné recepty ľudového liečiteľstva. Otrháme čerstvé rozkvitnuté kvety ľalie a necháme asi 3 dni dobre prevzdušniť a vysušiť. Váhový pomer je 1 diel rastliny a 3 diely oleja. Ďalej postupujeme podľa hore popísaného návodu.
Vonkajšie použitie oleja: svalové kŕče, opuchy, ekzém, herpes zoster, herpes labialis, herpes genitalis, masáže pre celkové uvoľnenie.

Borovicový olej
Na bolesti kĺbov a svalov si môžete vyrobiť borovicový olej.
Rastlina: Borovica Lesná Pinus sylvestris


K vylúhovaniu použijeme zavädnuté čerstvé výhonky alebo rozvité pupene. Rovnako ako u ľalie je vhodné 3 dňové zavädnutie a rovnaký pomer, teda 1 diel výhonkov a 3 diely oleja. Hotový výrobok môžeme doplniť éterickým olejom z borovice, ktorý je v ponuke prírodnej kozmetiky.
Vonkajšie použitie: preležaniny, neuralgické bolesti, svalová dystonia, atrofia svalov, kĺbový reumatizmus.


zdroj: Zbyněk Šedivý, Listy Aromaterapie, leto 2001

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára