Stránky

utorok 30. októbra 2012

Oranžová harmónia alebo čo všetko nevieme o mandarínke

Do Európy sa mandarínka dostala až začiatkom 19.storočia, kedy sa začala pestovať v Stredomorí. Názov mandarínka pochádza zo slova „mandare“, čo je pôvodný názov ostrova Maurícius, odkiaľ boli mandarínky dovážané.
Všetci dobre poznáme mandarínkové plody. Avšak je v nich ukryté čosi, čo môže veľkej časti ľudí úplne uniknúť. Čerstvé plody obsahujú jemnú a harmonizujúcu silicu, ktorá sa získava lisovaním čerstvých plodov za studena. Je veľmi významná pre aromaterapiu a prírodnú kozmetiku, hlavne detskú kozmetiku. Preto v sortimente prírodnej kozmetiky Nobilis Tilia nesmie chýbať.


Mandarínky rastú na malom stromčeku – mandarínkovníku sladkom, Citrus reticulata. Rôzne extrakty z plodu mandarínkovníka sa uplatňujú pri oživení činnosti sleziny, pľúc, pri kašli, tlaku na hrudi, mastnej pokožke a astme. Aplikácie sú aj pri normalizácii žalúdka, nechutenstve, zvracaní a hnačke.
Mandarínková silica sa svojim pôsobením radí k ostatným citrusovým plodom. Je veľmi stimulujúca, osviežuje a v kúpeli uvoľňuje. Je vhodná do masážneho oleja pri niektorých typoch bolesti hlavy (hlavne horúcej a vlhkej povahy, ako sú napríklad „digestívne“ bolesti hlavy zo zlého trávenia). Rovnako je vhodná k príprave masážneho oleja k ošetreniu svalových kŕčov. Mandarínková silica poslúži tiež veľmi dobre pri kozmetickej starostlivosti o pokožku a v masážnom oleji zabraňuje vzniku strií.

V psychickej oblasti uľavuje mandarínková silic Nobilis Tilia  pri napätí, melanchólii a smútku. Prejavuje sa tu naplno jej osviežujúce a relaxačné pôsobenie, ktorým jemne uvoľňuje emočné bloky. Rozveseľuje, jej účinok však v tomto ohľade nie je tak výrazný ako účinok silice pomaranča, prejavuje sa však silnejšie v zmysle stabilizácie emočných pochodov.

Pre svoju jemnú silu je mandarínka obzvlášť vhodná pri starostlivosti o deti. To platí tak v oblasti fyzickej ako aj psychickej. Je dobré ju pridávať do kúpeľa či masážneho oleja a tak šetrne ošetrovať detskú pokožku a navodzovať príjemné rozpoloženie a pocit optimistického bezpečia. Je preto vhodná pre nervózne deti s poruchami spánku. Miesto pre mandarínkovú silicu je aj v starostlivosti o dospelých, hlavne tam kde nie je vhodné voliť priamu cestu k nasvieteniu problému, alebo tam kde je odolnosť už silne podlomená, pri obtiažach, kde je zranené „vnútorné dieťa“ a pre dospelú racionalitu už nie je dosť síl.
Barbora Nováková, Listy Aromaterapie, jeseň 2000

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára