Stránky

streda 26. septembra 2012

Medovka lekárska - drahá priateľka

"Som stále s Tebou - priateľka do nepohody, keď už ostatných je sotva možné nájsť, rozprestriem sa nad Tebou ako most cez rozbúrené vody"
Medovka lekárska (Melissa officinalis) je trváca bylina 20 až 80 cm vysoká s husto listnatou stonkou. Listy sú protistojné a majú vajcovitý tvar. Kvety môžu byť bledo ružové,  modré alebo žltobiele. Pochádza zo Stredomoria, dnes sa však pestuje po celom svete a hojne sa využíva v prírodnej kozmetike. Silica sa získava parovodnou destiláciou kvitnúcej vňate a pretože k získaniu kila silice je potrebných 7 ton rastliny, je medovková silica pomerne drahá. Preto sa na trhu nahrádza lacnejšími silicami z rastliny Cymbopogon winterianus. Jej vôňa je ostrejšia a obsahuje väčšie množstvo citralu.




 Latinský názov Melissa je odvodený od gréckeho "melittena" - včela. Dioskordies napísal, že "včelám táto rastlina spôsobuje potešenie". K medovke samotnej sa viaže mnoho tradícií a bájok. Bola zasvätená Dianinmu chrámu, Gréci jej pripisovali schopnosť "potešiť srdce". Využívali tiež jej bohaté liečivé vlastnosti napríklad pri ošetrovaní bolesti zubov, astme a pri hojení rán. Preslávený lekár Avicenna ju považoval za rastlinu, ktorá rozveseľuje a posiluje vitalitu ducha. Paracelsus nazval medovku "elixírom života" a veril, že jej užívanie vedie k obnove životnej sily. V stredoveku sa medovka využívala k príprave elixíru mladosti. V roku 1619 sa v príručke Londýnsky lekárnik objavilo tvrdenie, že "medovka podávaná každé ráno obnovuje zdravie, mladosť, mozog a osvieži pokleslú povahu". Medovková silica je antivírová, pôsobí protikŕčovo na priedušky, pomáha pri nachladnutí, znižuje horúčku, podporuje potenie. Je vhodná pri astme nervového pôvodu a pre zmiernenie kašľa a bronchitídy. Posiluje trávenie a používa sa pri zažívacích ťažkostiach, kŕčoch a zvracaní, hnačke a nafukovaní. Je vhodná k ošetreniu pri nepravidelnej či bolestivej menštruácii. Pomáha znižovať krvný tlak. Používa sa taktiež pre zmiernenie bolestí migrény. Pridáva sa do krémov a gélov prírodnej kozmetiky, pretože pôsobí hojivo na pokožku a je vhodná pri starostlivosti o pleť tam, kde je treba pokožku osviežiť a vyčistiť, to znamená pri ošetrovaní nečistej a mastnej kože. V starostlivosti o psychiku pôsobí medovka sedatívne a antidepresívne. Je vhodná pri úzkosti, nespavosti a nepokoji, napätí a bolestiach hlavy z napätia. Má taktiež harmonizačné schopnosti, harmonizuje súzvuk mysle a ducha a nervovo posiluje. Je účinná pri menštruačnej tenzii, pri roztržitosti a rozrušení. Dodáva jemnú silu a nebojácny kľud, vnáša do duše spokojnosť. Je mocná tým, že zabraňuje potláčaniu hnevu a ubližovaniu, čím otvára priestor pre ich zdravé spracovanie. Pôsobí harmonizačne na poli detstva, má schopnosť dosiahnuť najvnútornejšiu hlbinu duše a zabudnutého detstva. Ošetruje tiež všetky emócie súvisiace s materstvom. Jej použitie sa doporučuje pri emočnom zmätku a pri citovej závislosti na niekom alebo na niečom. Obnovuje čistotu, istotu a kľud. Preto je vhodná i pri nedôvere a obavách z budúcnosti. Barbora

Nováková, Listy Aromaterapie, zima 2003

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára