Stránky

piatok 22. februára 2013

Ylang ylang - zmyselný strom

Ylang-ylangová silica pochádza zo stále zeleného stromu Cananga odorata, ktorý dorastá až do výšky 13 metrov. Má elipsovité pozdĺžne listy a výrazne žlté kvety, z ktorých sa ylangová silica získava. Názov ylang-ylang znamená „kvetina kvetov". V krajinách, kde je Cananga odorata doma, v Malajzii a Indonézii, patria opojne voňavé kanangové kvety ku všetkým slávnostiam a používajú sa k zdôrazneniu ženskej krásy. Obyvatelia Indonézie zbierajú čerstvé kvety hlavne v noci, kedy je obsah silice vyšší, ponárajú ich do kokosového oleja a vyrábajú tak pomádu s domorodým názvom boori-boori. Pomádu vtierajú do tela ako prevenciu proti horúčkam a infekciám, ktoré ohrozujú obyvateľstvo hlavne v období dažďov, a pomádou taktiež vyživujú a osviežujú pleť. Olej je tradične používaný do vlasov ako ochrana proti účinkom morskej vody. Podľa zvyku Indonézania kladú čerstvé kvety na lôžko novomanželov.
Liečivé účinku ylangu objavili už začiatkom 20.storočia francúzski chemici Garnier a Rechler. Z ich výskumu vyplynulo, že silica bola účinná proti malárii, týfusu a infekciám zažívacieho traktu. Všimli si tiež jej ukľudňujúce pôsobenie na srdce. Z terapeutického hľadiska ylangová silica znižuje krvný tlak a ukľudňuje príliš rýchly srdečný rytmus. Pôsobí ako prevencia črevných infekcií a pri ich prepuknutí sa prejavuje antisepticky, podporuje kožnú regeneráciu, dezinfikuje poranenie. Hodí sa pre ošetrenie všetkých typov pleti a napomáha ich hydratácii. Výrazne sa ylangová silica v prírodnej kozmetike uplatňuje pri tvorbe vonných kompozícií a parfémov a tiež ako fixátor vône. Pri obtiažach s padaním vlasov je vhodná v spojení s rozmarínovou silicou do masážneho oleja, ktorý sa vtiera do pokožky hlavy. Má nezastúpiteľné miesto v prírodnej kozmetike.


Ylangová silica je však predovšetkým cenená pre svoje veľmi silné pôsobenie na psychiku. Je výrazne antidepresívna, znižuje nervové napätie a pôsobí proti nespavosti. Zaisťuje znovunadobudnutie harmónie s ženským princípom a pudovým hnutím. Z tohto dôvodu je ylangová silica vhodná k objaveniu vlastnej zmyselnosti a pôsobí ako afrodiziakum. Používa sa k liečbe frigidity a impotencie a tiež u pacientov, ktorím trpia nízkou pohlavnou vzrušivosťou. Výrazná vôňa ylang-ylangu podporuje senzitivitu, pôsobí proti sklonom k uzavretosti, citovému chladu, hnevu a frustrácii.
Prílišné používanie ylangovej silice či jej vyššie dávkovanie môže spôsobiť bolesť hlavy. 

zdroj: Barbora Nováková, Listy Aromaterapie, zima 1999

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára