Stránky

sobota 9. februára 2013

Citrón - proti všetkým extrémom


Predpokladá sa, že citrón (Citrus limonum) pochádza z Indie. Starí gréci ho vraj priviezli z Medeje, zeme blízko Perzie a v 5.storočí sa začal citrónovník pestovať v Taliansku. V dobách, kedy naši dobrodružní predkovia brázdili moria, chránili sa pred skorbutom jedením čerstvých citrónov. Presne tak sa dá využiť citrón v dnešnej domácnosti k čisteniu vody. Tisícky farmárov v južnej Európe a v Kalifornii sa dnes živia pestovaním citrónovníkov, ktoré majú plody aj niekoľkokrát do roka. Dospelý strom vyprodukuje priemerne 1500 citrónov. Dvojnásobok je potreba na jediný kilogram citrónovej silice.
Silica citrónu, či už sama alebo v zmesi, poslúži mnohým účelom. Je to jedna z najlepších silíc pre uvoľnenie usadenín či prekrvenie, prečistenie a detoxikáciu. V prvom rade je účinná proti najrôznejším infekciám od chrípky, zápalu pľúc, TBC, ústnym, očným a ušným infekciám, cez syfilis a kvapavku až po lišaje, opary, zapálené rany a uštipnutia hmyzom, či uhryznutie zvieraťom. Pôsobí proti otravám a podporuje regeneráciu pokožky. Vďaka svojej chladnej a suchej povahe zmierňuje zápaly a extrémne „horúce“ stavy pečene a žalúdka, ktoré sa môžu prejavovať napríklad nadmerne červenou tvárou, neustálym smädom, horkosťou v ústach, náhlymi bolesťami hlavy, krvácaním z nosu, či ďasien, pocitom neustáleho hladu alebo zlým dýchaním. Pomáha pri bolestiach či prekyslení žalúdka, nadúvaní, zápche, črevných parazitoch, žalúdočných vredoch i opuchoch či bolestiach ďasien. Používa sa pri žltačke, horúčkach a tiež vysokom krvnom tlaku.
Pretože citrónová silica pomáha vylučovaniu toxínov, moču a rozpúšťaniu usadenín, je účinná v boji proti obezite a celulitíde, k zníženiu cholesterolu, pri arterioskleróze, reumatizme „horúcej“ povahy, močových a žlčových kameňoch, cystách a nádoroch. Zastavuje krvácanie (doporučuje sa pri hemeroidoch, kŕčových žilách, krvácavých ďasnách, nadmernom či bolestivom menštruačnom krvácaní a podobne), posiľuje cievy a podporuje tvorbu bielych krviniek. Je výborná pri chudokrvnosti, chronickej únave, závratiach, nedostatku minerálov, cukrovke, hnačkách a nechutenstve.
Vzhľadom k tomu, že citrón stimuluje slinivku brušnú a uvoľňuje mentálne bloky, dá sa povedať, že pracuje hlavne v elemente Zem. Svojou kyslou vôňou zaostruje naše vedomie, prejasňuje a dvíha intelekt. Ukľudňuje, odľahčuje a osviežuje, rozptyľuje zmätok a uľavuje starostiam. Oslobodzuje myseľ preťaženú myšlienkami, povinnosťami, prekonávaním prekážok a rozhodovaním. 
V mágii býva citrón často používaný ako afrodiziakum v rituáloch lásky. Niektoré pramene dokonca radia, aby sa malý kúsok citrónovej kôry, vykrojený do tvaru srdca a usušený, nosil v peňaženke pre prilákanie druha či družky. Astrologicky sa citrón spája s Neptúnom a Venušou. Podporuje duševnú vyrovnanosť a rozhodnosť. Stimuluje ľavú mozgovú hemisféru a pomáha pri koktaní. Používa sa tiež pri nedostatku zmyslu pre humor a extrémnych emočných stavoch. 
Adéla Zrubecká, Listy Aromaterapie, jeseň 1999

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára