Stránky

piatok 22. februára 2013

Ylang ylang - zmyselný strom

Ylang-ylangová silica pochádza zo stále zeleného stromu Cananga odorata, ktorý dorastá až do výšky 13 metrov. Má elipsovité pozdĺžne listy a výrazne žlté kvety, z ktorých sa ylangová silica získava. Názov ylang-ylang znamená „kvetina kvetov". V krajinách, kde je Cananga odorata doma, v Malajzii a Indonézii, patria opojne voňavé kanangové kvety ku všetkým slávnostiam a používajú sa k zdôrazneniu ženskej krásy. Obyvatelia Indonézie zbierajú čerstvé kvety hlavne v noci, kedy je obsah silice vyšší, ponárajú ich do kokosového oleja a vyrábajú tak pomádu s domorodým názvom boori-boori. Pomádu vtierajú do tela ako prevenciu proti horúčkam a infekciám, ktoré ohrozujú obyvateľstvo hlavne v období dažďov, a pomádou taktiež vyživujú a osviežujú pleť. Olej je tradične používaný do vlasov ako ochrana proti účinkom morskej vody. Podľa zvyku Indonézania kladú čerstvé kvety na lôžko novomanželov.

sobota 9. februára 2013

Citrón - proti všetkým extrémom


Predpokladá sa, že citrón (Citrus limonum) pochádza z Indie. Starí gréci ho vraj priviezli z Medeje, zeme blízko Perzie a v 5.storočí sa začal citrónovník pestovať v Taliansku. V dobách, kedy naši dobrodružní predkovia brázdili moria, chránili sa pred skorbutom jedením čerstvých citrónov. Presne tak sa dá využiť citrón v dnešnej domácnosti k čisteniu vody. Tisícky farmárov v južnej Európe a v Kalifornii sa dnes živia pestovaním citrónovníkov, ktoré majú plody aj niekoľkokrát do roka. Dospelý strom vyprodukuje priemerne 1500 citrónov. Dvojnásobok je potreba na jediný kilogram citrónovej silice.

Čo robiť keď plienka bolí alebo ako pomôcť pri zapareninách?

Veľkým pomocníkom v boji proti zapareninám je nechtík lekársky. Ideálna možnosť je vypestovať si vlastné kvety tejto vzácnej byliny a pripraviť si po domácky nechtíkovú masť prípadne olej. Pre tých, ktorí túto možnosť nemajú, poslúži z ponuky výrobkov od Nobilis Tilia k prevencii a ošetreniu zaparenín Karité Calendula krém alebo Karité Calendula gel. Výborne sa osvedčili aj kvetové vody, používame ich pri každonnenom prebaľovaní dieťatka. Kvetová voda levanduľová alebo harmančeková sa nastriekajú priamo na pokožku, prípadne na tampón, ktorým sa pokožka potiera.