Stránky

utorok 17. januára 2012

Vôňa miesto chrípky

zvýšte si imunitu aromaterapiou V dnešnej dobe, kedy sa neustále zvyšuje počet agresívnych baktérií a zmutovaných vírusov, rovnako ako rezistencia na základné druhy antibiotík, ktoré v minulosti pomáhali ľudstvu prežiť, je návrat k prirodzenému posilňovaniu obranyschopnosti organizmu absolútne zásadný pre zdravie každého človeka.

pondelok 16. januára 2012

Ako vonia skutočná kvetová voda

kvetové vody Nobilis Tilia

Skôr ako začnete čítať, je potrebné si uvedomiť, že kvetová voda nie je to isté čo pleťová voda s éterickým olejom. Niektoré firmy nazývajú pleťové vody kvetovými a to spôsobuje chaos. Prečo skutočná kvetová voda nie vždy vonia rovnako ako príslušný éterický olej? Jednoducho preto, že tieto "vonné vody" vznikajú ako vedľajší produkt výroby esenciálnych olejov - destilovaním vodnou parou a neobsahujú celé spektrum éterického oleja. Éterické oleje sa navonok správajú ako látky lipofilné - tuky milujúce, čiže látky rozpustné iba v olejoch. Avšak spomínaná lipofilita nie je ostro ohraničená. Sú totiž niektoré molekuly, ktoré tvoria súčasť chemickej skladby esenciálnych olejov, ktoré sú ochotné sa za určitých podmienok rozpúšťať aj vo vode. Medzi tie ochotné molekuly patria napríklad terpény, ktoré tvoria podstatnú časť olejov v ihličnanoch. Znamená to teda, že pri výrobe esenciálnych olejov dochádza k rozpúšťaniu určitého podielu chemického komplexu molekúl do vody a vznikne tak kvetová voda. Je to akési homeopatické množstvo esenciálneho oleja homogénne rozpustené vo vode.


štvrtok 5. januára 2012

Ako používať éterické oleje

Éterické oleje účinkujú jednak na psychyckej úrovni kde navodzujú stav uvoľnenia a zvyšujú koncentráciu, ale majú aj rôzne liečivé účinky. Ničia baktéerie, vírusy, plesne, rozpúšťajú hlieny, ukľudňujú sliznice, posilujú imunitu i tlmia bolesť. Bežne sa éterické oleje používajú do odparovacích aroma lámp, difúzerov alebo sa kvapkajú na keramiku. Stačí pár kvapiek 2-3 a rozvonia Vám celá miestnosť.

 Menej ľudí už vie, že si môžu doma podľa svojej fantázie a potreby pripraviť rôzne unikátne kozmetické výrobky s ich obľúbených éterických olejov. Nižšie je uvedená tabuľka zobrazuje v akom pomere miešať éterické oleje so základom kozmetického prípravku. Ako základ môžete použit rastlinné oleje , neutrálny krém či gél.